Wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof): aanzienlijke wijzigingen geboorteverlof voor partners!

Van 2 naar 5 of toch naar 10 dagen geboorteverlof voor partners? Én 5 weken aanvullend geboorteverlof met recht op een uitkering.

Nu krijgen partners na de geboorte twee dagen geboorteverlof met behoud van salaris. Per 1 januari 2019 worden het 5 dagen (Wet WIEG). De meerderheid van de Europese lidstaten heeft recentelijk echter gestemd voor een Europese richtlijn met daarin een uitbreiding tot 10 dagen geboorteverlof (én nog eens zes weken betaald ouderschapsverlof).

De aankomende periode wordt er verder over de exacte regels onderhandeld met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Minister Koolmees stemde in Brussel overigens tegen deze Europese plannen, maar dat heeft niet mogen baten.

Vooralsnog gaan we uit van Wet WIEG:

  • Per 1 januari 2019 vijf dagen geboorteverlof. Partners mogen dit meteen opnemen, maar ook verdeeld in de eerste vier weken na de bevalling;
  • Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte nog eens 5 weken geboorteverlof opnemen, waarbij partners recht hebben op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon;
  • Adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt van vier naar zes weken verlengd, per 1 januari 2019.

 

Klik hier voor het Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof (incl. memorie van toelichting).

 

 

 

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws