Fraude Opgelicht nr. 14 is verschenen

Op 23 november 2022 is nummer 14 van ‘Fraude opgelicht’verschenen. ‘Fraude opgelicht’ is een maandelijkse nieuwsbrief, waarin recente uitspraken over fraude kort worden opgelicht en met een wenk van een korte duiding worden voorzien. Aan de hand hiervan kunt u lezen hoe fraude wel of juist niet had moeten worden aangepakt.

Indien u belangstelling heeft om deze nieuwsbrief per mail te ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@paltheoberman.nl.

Lees hieronder één van de recente uitspraken die in de nieuwsbrief is besproken.

Werknemer van DHL betrokken bij drugshandel

Werknemer, werkzaam bij DHL, is op staande voet ontslagen. Hij heeft regelmatig aan derden informatie gegeven over de status van zendingen die door de Douane in beslag waren genomen en pakketten op verzoek van derden heimelijk uit de bestelbus gehaald om te voorkomen dat deze terug naar de Douane zouden worden gestuurd. Hiermee heeft werknemer bewerkstelligd dat zo’n 2,9 kilo cocaïne Nederland in is gekomen. Volgens werknemer was hij zich er niet bewust van dat er sprake was van cocaïnesmokkel en er is hiermee geen sprake van een dringende reden.

Het gerechtshof denkt hier anders over. Er is sprake van een dringende reden. Werknemer heeft misbruik gemaakt van de door DHL aan hem gegeven taken en bevoegdheden en hiermee criminele activiteiten verricht. Opzet of kwade trouw met betrekking tot drugshandel is niet relevant voor de vaststelling van een dringende reden voor ontslag. Werknemer had de illegale aard van de activiteiten in ieder geval moeten kennen.

Vindplaats: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 10 oktober 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:8637

Wenk: voor een dringende reden is inderdaad geen opzet vereist. Ook handelingen onder een psychische stoornis kunnen een dringende reden opleveren.

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws

War Child

Christiaan Oberman is al meer dan vijfentwintig jaar verbonden aan War Child. Lees in zijn

Lees verder »