Focus on Integrity Februari

Op 13 februari is de nieuwste versie van  Focus on Integrity verschenen. ‘Focus on Integrity’ is een maandelijkse nieuwsbrief, met korte samenvattingen van de meest recente uitspraken over integriteitsschendingen op de werkvloer. Het gaat dan over fraude, diefstal, corruptie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, belangenconflicten, onrechtmatige concurrentie en bewijs in arbeidszaken. We geven daarbij nog een korte wenk wat de zaak interessant maakt of hoe de werkgever het mogelijk anders had kunnen aanpakken. Geen zaak is hetzelfde.

Indien u belangstelling heeft om deze nieuwsbrief per mail te ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@paltheoberman.nl. Lees hieronder één van de recente uitspraken die in deze nieuwsbrief is besproken en lees via deze link de gehele laatste editie.

‘Bek houden, anders trek ik je kop van je romp’ leidt niet tot geldig ontslag

Een arbeidsongeschikte werknemer laat zich tijdens een gesprek naar aanleiding van een rapport van de arbodienst uit tegenover zijn directeur: “Bek houden, anders trek ik je kop van je romp”. De opmerking leidt volgens de rechter niet tot een dringende reden voor ontslag op staande voet.

Volgens de rechter is de uiting door de werkgever niet beoordeeld in de context van de omstandigheden van het geval en had de werkgever zich daarnaast onvoldoende verdiept in de situatie van de werknemer. De werknemer stelt dat de opmerking voortkomt uit zijn ziektebeeld omdat hij een zware periode doormaakte. De kantonrechter concludeerde dat geen sprake was van een geldig ontslag op staande voet, gezien de achtergrond van het conflict en er geen vergelijkbare incidenten tijdens het dienstverband hadden voorgedaan.

Vindplaats: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 3 november 2023, ECLI:NL:RBZWB:2023:8130.

Wenk: Hoe heftig een uitlating van een werknemer ook kan zijn, er dient ook gekeken te worden naar de context en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Voor een dringende reden hoeft geen schuld te zijn van de werknemer. Ook het wangedrag dat bij een stoornis van een psychisch gestoorde werknemer hoort, kan een dringende reden geven voor ontslag op staande voet.

 

 

 

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws

War Child

Christiaan Oberman is al meer dan vijfentwintig jaar verbonden aan War Child. Lees in zijn

Lees verder »