Focus on Integrity april

Op 30 april 2025 is de nieuwste versie van  Focus on Integrity verschenen. ‘Focus on Integrity’ is een maandelijkse nieuwsbrief, met korte samenvattingen van de meest recente uitspraken over integriteitsschendingen op de werkvloer. Het gaat dan over fraude, diefstal, corruptie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, belangenconflicten, onrechtmatige concurrentie en bewijs in arbeidszaken. We geven daarbij nog een korte wenk wat de zaak interessant maakt of hoe de werkgever het mogelijk anders had kunnen aanpakken. Geen zaak is hetzelfde.

Indien u belangstelling heeft om deze nieuwsbrief per mail te ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@paltheoberman.nl. Lees hieronder één van de recente uitspraken die in deze nieuwsbrief is besproken en lees via deze link.

 

Bewaker vertelt niet dat zijn neef in zijn gevangenis zit

De werknemer is op 1 december 2017 in dienst getreden als medior penitentiair inrichtingsmedewerker bij een Justitieel Complex. Op de arbeidsovereenkomst is de Gedragscode Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van toepassing. Hierin staan de kernwaarden van de organisatie.

Op 3 september 2024 heeft de Staat een melding ontvangen dat de betreffende werknemer buiten werktijd een gesprek zou hebben gevoerd met een ex-gedetineerde. Deze melding is bevestigd aan de hand van camerabeelden. Het blijkt een neef van de werknemer te zijn die meerdere perioden binnen hetzelfde complex waar de werknemer werkzaam is, heeft vastgezeten.  Wat de werknemer doet is in strijd met de geldende gedragscode van de DJI. De werknemer heeft nagelaten te melden dat zijn neef in detentie verbleef binnen zijn werkomgeving. Er is daarom een onderzoek ingesteld naar een mogelijke integriteitsschending. De Staat verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van (ernstig) verwijtbaar handelen, bestaande uit het niet naleven van de gedragscode.

Wat oordeelt de rechter?

De kantonrechter stelt vast dat van een ambtenaar in overheidsdienst hoge eisen mogen worden gesteld op het gebied van integriteit en betrouwbaarheid. Niet-integer gedrag kan immers niet alleen leiden tot veiligheidsrisico’s, maar ook het vertrouwen in de overheid als geheel aantasten. In dit geval heeft de werknemer herhaaldelijk integriteitsnormen geschonden. Volgens de kantonrechter is daarmee sprake van verwijtbaar en zelfs ernstig verwijtbaar handelen. In het bijzonder weegt zwaar dat werknemer, nadat hij op zijn gedrag is aangesproken, geen openheid van zaken heeft gegeven en verklaringen heeft afgelegd die niet in overeenstemming zijn met het door de Staat overgelegde bewijsmateriaal. De arbeidsovereenkomst wordt daarom ontbonden wegens ernstig verwijtbaar handelen. Als gevolg hiervan heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding.

 

Wenk: Het niet naleven van integriteitsregels kan worden aangemerkt als ernstig verwijtbaar handelen. Daarover liegen in de procedure kan tot verlies van de transitievergoeding leiden (ernstige verwijtbaarheid).

Vindplaats: Gerechtshof Den Haag 17 maart 2025, ECLI:NL:RBNHO:2025:3335.

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws