Bedrijfsuitje: U bent gewaarschuwd

(eerder gepubliceerd in ManagementTeam)

Het jaarlijkse bedrijfsuitje is er weer. Maar wat  een feestelijke dag had moeten zijn, is voor sommigen een droevig gebeuren geworden.
Neem de kwestie van de ballonvaart van de consultantsfirma, die misging toen het mandje tegen een kantoorgebouw botste. Hierdoor liep een van de consultants  zwaar letsel op. De werkgever wilde de schade van de  consultant (gederfd inkomen) niet vergoeden. De rechter zag het anders en vond de werkgever aansprakelijk  wegens strijd met goed werkgeverschap, waarbij een rol  speelde dat de medewerkster zich niet aan het bedrijfsuitje kon onttrekken (en ook het feit dat de werkgever  verzekerd was). Een bedrijfsongeval was het niet, omdat  de werkgever geen zeggenschap had over de ballonvaart. En dan de kwestie van de manager die tijdens een  bedrijfssportdag zonodig van een zeephellingsbaan  moest buikglijden. Daarbij ging van alles mis en de  manager werd arbeidsongeschikt. Het tijdelijk contract  van de manager werd niet verlengd. Het gerechtshof (in  hoger beroep) wees de claim van de manager af en vond  de werkgever niet aansprakelijk omdat de bedrijfssportdag en het buikglijden geen verplicht karakter hadden. Het personeelsfeest biedt weer andere taferelen. Er  waren twee zangeressen en een steltlopersact. Een van  de collega’s drinkt excessief. Hij probeert een steltloper  omver te krijgen. De zangeressen worden gehinderd en  stoppen ermee. De chef die hem vermanend toespreekt  wordt uitgescholden en beledigd. Ondertussen heeft  de man zijn bovenlijf ontbloot. Hij maakt seksuele  toespelingen tegenover de aanhang van collega’s.  Een vrouwelijke collega wordt in haar kruis  getast. De man doet vervolgens tegen een van  de tafels een ferme plas. Het na het weekend gegeven ontslag op staande voet werd  geaccepteerd door de kantonrechter. Ook al  was het geen werktijd, de misdragingen  waren te gortig.   De rayonmanager van een grote bank met een  onberispelijke staat van dienst van dertig jaar  die ook te veel dronk, zijn kleren uittrok en  naakt op een fiets door de zaal fietste, is er  beter van af gekomen. Hij kreeg nog circa  200.000 euro van de kantonrechter mee, al  vroeg hij het dubbele. Zo kan ik nog een tijdje  doorgaan. U bent gewaarschuwd.”

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws