Focus on Integrity maart

Op 31 maart 2025 is de nieuwste versie van  Focus on Integrity verschenen. ‘Focus on Integrity’ is een maandelijkse nieuwsbrief, met korte samenvattingen van de meest recente uitspraken over integriteitsschendingen op de werkvloer. Het gaat dan over fraude, diefstal, corruptie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, belangenconflicten, onrechtmatige concurrentie en bewijs in arbeidszaken. We geven daarbij nog een korte wenk wat de zaak interessant maakt of hoe de werkgever het mogelijk anders had kunnen aanpakken. Geen zaak is hetzelfde.

 

Indien u belangstelling heeft om deze nieuwsbrief per mail te ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@paltheoberman.nl. Lees hieronder één van de recente uitspraken die in deze nieuwsbrief is besproken en lees via deze link.

 

Ontslagen om openbare artistieke naaktfoto’s

Een docent op een protestants-christelijke school werkt daarnaast ook als fotograaf/beeldend kunstenaar. Voordat hij ging werken bij de middelbare school heeft hij voor een project naaktfoto’s van zichzelf gepubliceerd van hem op het internet. De schooldirectie was hier echter niet van op de hoogte. Toen de foto’s enkele weken na indiensttreding bekend worden bij leerlingen, verzocht de schooldirectie om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Er zijn meerdere gesprekken gevoerd. Uiteindelijk besloot de werkgever de docent als ordemaatregel te schorsen.

Wat oordeelt de rechter?

De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden op de g-grond. Hoewel de rechter erkent dat het beeldmateriaal artistiek van aard is en geen seksuele lading heeft, oordeelt hij dat de vertrouwensrelatie tussen de docent en school onherstelbaar beschadigd is. De kwetsbare positie van leerlingen wordt in deze beslissing meegewogen en een herplaatsing binnen de school wordt als onhaalbaar beschouwd.

De docent is het niet eens met de beslissing en gaat in hoger beroep. Hij beroept zich onder meer op zijn recht op vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het Hof oordeelt dat met de ontbinding van de arbeidsovereenkomst sprake is geweest van inmenging in de vrijheid van meningsuiting van werknemer, die niet toelaatbaar is. De werkgever is te snel overgegaan tot ontbinding en heeft onvoldoende geprobeerd tot een werkbare oplossing te komen. Volgens het Hof is geen sprake van een dusdanig verstoorde arbeidsrelatie dat de docent zijn functie niet langer kan uitoefenen. Daarnaast vindt het Hof dat de aanpak van de school een chilling effect kan hebben op andere werknemers, waardoor zij terughoudender zouden worden in het uiten van hun mening. Het Hof wijst een billijke vergoeding van  € 10.000,- toe. Daarbij speelt mee dat werknemer door wat hem is overkomen niet meer in het onderwijs durft te werken en dat hij nu in een sector werkt waar hij geen financiële doorgroeimogelijkheden heeft.

Wenk: Wees voorzichtig met het beëindigen van een arbeidsovereenkomst wanneer grondrechten in het geding zijn. Daarnaast is het als werkgever belangrijk om bij een vermeende verstoring van de arbeidsrelatie voldoende inspanning levert om het herstel ervan te bevorderen.

Vindplaats: Gerechtshof Den Haag 10 december 2024, ECLI:NL:GHDHA:2024:2394.

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws