Focus on Integrity juni

Op 28 juni 2024 is de nieuwste versie van  Focus on Integrity verschenen. ‘Focus on Integrity’ is een maandelijkse nieuwsbrief, met korte samenvattingen van de meest recente uitspraken over integriteitsschendingen op de werkvloer. Het gaat dan over fraude, diefstal, corruptie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, belangenconflicten, onrechtmatige concurrentie en bewijs in arbeidszaken. We geven daarbij nog een korte wenk wat de zaak interessant maakt of hoe de werkgever het mogelijk anders had kunnen aanpakken. Geen zaak is hetzelfde.


Indien u belangstelling heeft om deze nieuwsbrief per mail te ontvangen, stuur dan een mailtje naar info@paltheoberman.nl. Lees hieronder één van de recente uitspraken die in deze nieuwsbrief is besproken en lees via deze link.


Rechtsgeldig ontslag op staande voet wegens fraude bij goudwisselkantoor


Werknemer is sinds 2023 werkzaam bij een goudwisselkantoor in de functie van regiomanager. Begin 2024 is werknemer op staande voet ontslagen wegens het ontvreemden van edelmetalen.


De kantonrechter is van oordeel dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is. De werkgever stelt dat de afdeling Finance heeft geconstateerd dat sinds september bij negen orders (ter waarde van € 113.442,92) de vestiging van het goudwisselkantoor geen pinbetaling heeft ontvangen, terwijl in het online systeem is aangevinkt dat de order per pin is betaald. Naar aanleiding daarvan is intern onderzoek ingesteld en is een fraudeverslag opgesteld en ondertekend door de veiligheidsmanager. Op basis van dit verslag is de werknemer geconfronteerd met de resultaten en in de gelegenheid gesteld een reactie te geven. Hierop heeft de werkgever besloten om de werknemer op staande voet te ontslaan. De rechter oordeelt dat hiermee is voldaan aan de eis dat het ontslag onverwijld gegeven is, de dringende reden, de hoor- en wederhoor in voldoende mate heeft plaatsgevonden en persoonlijke omstandigheden hier niets aan af doen.


Wenk: deze zaak illustreert dat een zorgvuldig onderzoek, inclusief hoor- en wederhoor en het beschikken van bewijsmateriaal essentieel is voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Deze zaak biedt een goed voorbeeld voor in de praktijk.


Vindplaats: Rechtbank Noord-Holland 8 mei 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:4942.

 

Wilt u meer weten?

Alle advocaten van ons kantoor zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij hebben ruime ervaring met het geven van arbeidsrechtelijk advies en het oplossen van arbeidsrechtelijke conflicten.

Meer nieuws